מהי הדרך האפקטיבית ביותר לטיפול באילמות סלקטיבית?
מהי הדרך שהתגלתה כאפקטיבית ביותר לטיפול באילמות סלקטיבית?
מטופלים צעירים רבים מגיעים אליי אחרי שנים של טיפולים כושלים שעלו להם ביוקר הן מבחינת כמות הכסף שהשקיעו בטיפולים, מבחינת השנים שחלפו בחייו של הילד או הנער בהם הוא לא גבר על החרדה שלו- מחיר כואב וגדול הרבה יותר. בעוד שאין עירבון לכך שטיפול יצליח, וכל ילד זקוק לטיפול המדויק למידותיו, לחולשותיו ולכוחותיו, ישנו גוף מחקר גדול מאוד המצביע על שיטת הטיפול הקוגנטיבית-התנהגותית כצורה היעילה ביותר לטיפול באילמות הסלקטיבית.
כאשר מדובר בילדים, הטיפול הוא יותר התנהגותי, כלומר: הילד מטפס בהדרגה על סקאלה של מצבים ויעדים המקרבים אותו אל הדיבור. למשל, האזנה להקלטה מוכנה מראש, ואז דיבור בלחש למטפל או למורה, אחרי כן השמעת צלילים, אחר כך השמעת צליל של חיה למשל ורק אז מילים וכן הלאה. כל זאת בתחום מערכת יחסים חמה, משולב בתוך משחקים או הפעלות מהנות, וכמובן בהתאמה לצרכי הילד, לאופיו ולקצב ההתקדמות שלו.
לילדים גדולים יותר ולמתבגרים, הצד ההתנהגותי של הטיפול נותר חיוני- מלחמה בפחד בעזרת העמידה מולו- אך הצד הקוגניטיבי מקבל תפקיד בולט יותר: עבודה על מחשבות מרגיעות ומציאותיות, תרגול הרפיה, חיזוק הערכה עצמית וטכניקות רבות נוספות.
בעת חיפוש אחר המטפל הנכון, חשוב לוודא שהוא בעל ניסיון בתחום האילמות הסלקטיבית וכי שיטת הטיפול שלו בעלת עדויות והוכחות להיותה אפקטיבית ומסייעת בהתגברות על האילמות הסלקטיבית. בימים אלו של אינטרנט בהם המידע נגיש לכל, אין כל תירוץ למטפל לעבוד על ילדים הסובלים מאילמות סלקטיבית(או כל הפרעה אחרת) בשיטות שלא הוכחו כיעילות!




